Belépés - RegisztrációHírlevelek

Feliratkozás hírlevélre


Az Emapot Elektrosztatikus Porfestő Üzeme

 

Az EMAPOT 1982-ben alakult vállalkozás, amely kezdetben mérnökirodaként működött, Emapot Gmk. néven - azaz mint Gazdasági Munkaközösség -. 1994-től Korlátolt Felelősségű Társasági formában működik. Tevékenységünk alapját, ipari anyagmozgató berendezések -konvejorok, görgőspályák, manipulátorok stb.- tervezése, gyártása, beüzemelése teszi ki.

Porfestes 7

Az egyes projecteket, beruházásokat tervező irodaként is az első „ceruzavonástól” a kulcsrakész átadásig mi koordináltuk. A gyártást, a szerelést az elektromos vezérlést alvállalkozó cégekkel végeztettük el, a saját mérnökeink szerelésvezetése mellett. Később az egyre kiélezettebb verseny és egyre magasabb színvonalú elvárások miatt arra törekedtünk, hogy minél több gyártási folyamatot vonjunk be saját gyártási palettánkra.


Így fogalmazódott meg bennünk a saját porfestő üzem gondolata is.


2011.04.15. és 2013.04.15. között, az Európai Unió támogatásával és az Erópai Regionális Alap társfinanszírozásával, K+F (Kutatás Fejlesztési) pályázat keretén belül, megvalósítottunk egy energiatakarékos beégető kemencével és speciális anyagmozgató berendezéssel ellátott porfestő üzemet. Az Emapot Team Kft. részére festett elemek színterezése azonban, csak porfestő üzemünk kapacitásának 20-30%-át köti le. A project tervezésekor, már úgy kalkuláltunk, hogy a szabad kapacitásainkat, bérfestéssel fogjuk lekötni. Ezért az anyagmozgatás, az előkezelés és a beégető kemence megvalósítása során egy teljesen automata, PLC által vezérelt, igen hatékony technológiai sort valósítottunk meg.


Porfestő üzemünkben lévő technológiai sorunknak négy fő eleme van, melyek a következők:


1. Az Emapot Team Kft. által tervezett, gyártott, felszerelt és beüzemelt anyagmozgató berendezés.
2. Előkezelő berendezés.
3. Szárító-beégető kemence.
4. Porszóró kabin.

Porfestes 21. Anyagmozgató berendezés:

A megvalósított konvejor rendszer, egy komplex anyagmozgató rendszer olyan egyedi megoldásokkal, mint például, a szárító-beégető kemencék függőleges alsó betáplálása, vagy a festett illetve előkezelt munkadarabok raktározás a hasznos üzemterület feletti holt térben.

 

 

Porfestes 4

 

2. Előkezelő berendezés:

A fémfelületek előkezelése során alkalmazott nanotechnológiás rétegképzés biztosítja, az EN ISO 9227 szabvány szerint előírt sópermetállósági vizsgálat hibátlan teljesítését. Ezen technológia (a mellékelt vizsgálati jegyzőkönyv alapján) biztosítja a felület rendkívüli korrózió állóságát és a porfesték rendkívüli tapadását. Időállósága kiváló, függetlenül a környezeti körülményektől, legyen szó kül- vagy beltéri- alkalmazásról. A folyamatos előkezelési minőség fenntartását, a fürdők rendszeres méréssel történő ellenőrzése biztosítja. A jegyzőkönyvben regisztrált mérési eredményeket előírt rendszerességgel ellenőrizzük a METALCHEM Kft. (a vegyszert forgalmazó cég) vegyészeivel.
Porfestes 5

3. Szárító-beégető kemence:

A megfelelő felületkezelés után, az előkezelt munkadarabot az anyagmozgató berendezés automatikusan a szárítóba juttatja, ahol emberi beavatkozás nélkül 100-120 0C-on szárításnak vetjük alá. A K+F pályázatunk egyik fő célja volt, kifejleszteni egy függőleges beadagolással táplálható szárító-beégető kemencét, mellyel 30-50%-os energia megtakarítás érhető el.

 

 

 

Porfestes1

4. Porszóró kabin:

A megfelelően előkezelt fémtárgyra, manuális úton, két oldalról speciális, WAGNER típusú elektrosztatikus porfestő pisztolyainkkal felhordjuk a porfestéket, amely porrá őrölt, színezett műgyanta. Típusa szerint a porfesték lehet kültéri, illetve beltéri.  
A tárgyakra felvitt porfestéket szárító-beégető kemencénkben 160-190 °C-on ráolvasztjuk a felületre és a „térhálósodás” eléréséig – mintegy 15-30 percig – ezen a hőmérsékleten tartjuk.
Így alakul ki a tartós, időtálló, a fémekhez jól tapadó, de rugalmas műanyag bevonat.Vállalkozásunk a megbízható minőség, a rugalmas munkavállalás és a megrendelői igények maximális figyelembe vétele mellett végzi munkáját. Ebben segít a Certop által tanúsított és minősített ISO 9001 minőségirányítási rendszerünk.


Cégünk rövid határidővel vállalja bármilyen fémfelület porszórását. Technológiai sorunk által felületkezelhető és porfesthető maximális tárgyméret: 900x1350x4300mm.


Árainkat kialakításánál minden esetben a vevő igényeinek legmegfelelőbb ár-érték arány elérése a cél.Elérhetőségeink:


EMAPOT TEAM KFT.
2462. Martonvásár, Szent László u. 42.
tel./Fax: +36(22)461-006


Festőüzem vezető: 
Ifj. Angel Tamás
+36-30-922-16-27
e-mail: ifjangel@emapot.hu